Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΥΨΕΙΣ + ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΜΑΣΕΣ = «ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ»

Είναι Σάββατο , 28 του Μάρτη , και ‘γω κατεβαίνω , γύρω στις 9 το βράδυ, με το μηχανάκι μου στο λιμάνι της Αίγινας. Τρώω καμιά δεκαριά μούντζες, κι ένας αγριεμένος τύπος με κατσαδιάζει για τα ανοιχτά φώτα της βέσπας μου… Μετά από λίγα λεπτά περπατώ στον σκοτεινό παραλιακό δρόμο του λιμανιού … κόσμος πολύς στον προβλήτα ακούει τους ομιλητές να τον παροτρύνει να πάρει την υπόθεση της κλιματικής αλλαγής στα χέρια του … και λίγο μέτρα πιο πέρα δύο –τρία φώτα αναμμένα μου υπενθυμίζουν τη διαφορετική θέση αυτού του κόσμου με τις τράπεζες.
…………………………………………………………………………………….
Και ‘κει, κάτω από το χλωμό φως των αστεριών αναρωτιέμαι … Τί είναι τελικά η οικολογική συνείδηση ;
Οικολογική συνείδηση είναι να κλείνω το φως και τις ηλεκτρικές συσκευές μου για μια ώρα, ενώ δεν γνωρίζω ή στη χειρότερη περίπτωση γνωρίζω και δεν μιλώ, για την πρόθεση της πολιτείας να προχωρήσει στην εκτροπή του ποταμού Αχελώου δημιουργώντας τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
Οικολογική συνείδηση είναι να κλείνω το φως και τις ηλεκτρικές συσκευές μου για μια ώρα, ενώ δεν λέω λέξη για την ρύπανση των υδάτινων πόρων του Πηνειού και την ερημοποίηση ολόκληρης της θεσσαλικής γης.
Οικολογική συνείδηση είναι να κλείνω το φως και τις ηλεκτρικές συσκευές μου για μια ώρα, αλλά να μην ξέρω πως η περίφημη λειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη θα καταστήσει το βόρειο Αιγαίο στην υψηλότερου κινδύνου μόλυνσης περιοχή, σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οικολογική συνείδηση είναι να κλείνω το φως και τις ηλεκτρικές συσκευές μου για μια ώρα, αλλά να έχω εξοπλίσει το σπίτι με μεγάλο ψυγείο , κλιματιστικά , 3 τηλεοράσεις , πλυντήριο πιάτων και ηλεκτρικό λεμονοστύφτη.
Οικολογική συνείδηση είναι να κλείνω το φως και τις ηλεκτρικές συσκευές μου για μια ώρα, αλλά να έχω στην κατοχή μου δύο αυτοκίνητα και τρεις μοτοσικλέτες.
Οικολογική συνείδηση είναι να πληρώνεις μηνιαία συνδρομή στην Greenpeace , η οποία δεν έκανε καμία δήλωση για την οικολογική ρύπανση που προκλήθηκε από την ρήψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Σερβία.
Οικολογική συνείδηση είναι να κάνω ανακύκλωση , και στο σούπερ μάρκετ να αγοράζω προϊόντα σε πολυσυσκευασίες , τις οποίες μετά ανακυκλώνω.
Οικολογική συνείδηση είναι να κάνω ανακύκλωση , αλλά να μη γνωρίζω πως η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης συγκροτείτε στην Ελλάδα από τις εταιρίες , Coca-Cola A.E. , Colgate , Palmolive , Φάγε , Νεστλέ , ΙΟΝ , Μεβγάλ, Pepsico - ΗΒΗ Α.Β.Ε. , Pet (παραγωγή ρητίνης) , οι οποίες είναι οι πιο κερδοφόρες και ρυπογόνες εταιρίες στην Ελλάδα , και συμπληρώνουν τα «ισχνά» τους εισοδήματα από τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών.
…………………………………………………………………………………..
Η ενέργεια της χώρας που ζω, παράγεται κατά 90% από λιγνίτη , ενώ το κράτος αποφεύγει επιδεικτικά να χρησιμοποιεί οικολογικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας, παρότι η χώρα μας είναι από τις πιο κατάλληλες για την αξιοποίηση ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, ρυπαίνουν τα ποτάμια , τη θάλασσα , την ατμόσφαιρα , αρνούμενες να βάλουν φίλτρα περιορισμού των ρύπων , αλλά μοστράρουν πρώτες μούρες σε οικολογικά παραμύθια τύπου «Ώρα της γης».
Οι μεγαλογαιοκτήμονες της Θεσσαλίας στραγγίζουν τους υδάτινους πόρους της περιοχής με τα απαράδεκτα και μη αποδοτικά αρδευτικά τους έργα.
Η πολιτεία, αντί να προχωρά σε αναδάσωση των καμένων περιοχών , μοιράζει οικοδομικές άδειες στις εν λόγω περιοχές
Και ‘γω κατακλύζομαι από τύψεις .. οικολογικές … Με έχουν πείσει πως ευθύνομαι για την καταστροφή του πλανήτη.
Πληρώνω συνδρομή στη WWF κάθε μήνα, πληρώνω 5% επιπλέον του αντιτίμου του αεροπορικού μου εισιτηρίου για την ρύπανση που προκαλεί το αεροπλάνο, πηγαίνω τρεις φορές τον χρόνο για εθελοντική αναδάσωση, μια φορά τον χρόνο για εθελοντικό καθαρισμό των παραλιών, κάνω ανακύκλωση και πλένω και τα σκουπίδια μου για να μην επιβαρύνω την Ε.Ε.Α.Α. , η οποία θα αναγκαζόταν να πάρει υπαλλήλους γι’ αυτή τη δουλειά, προσέχω να μη στάζουν οι βρύσες, βγάζω κάθε βράδυ τις ηλεκτρικές μου συσκευές από τη πρίζα, κάνω κομπόστ στην αυλή μου και έχει βρομίσει όλος ο τόπος , έβαλα και τούβλο μες το καζανάκι μου. Συμμετέχω στην «Ώρα της γης» και μετά πάω να πέσω ήσυχος για ύπνο.
………………………………………………………………………………….
Ως πότε η ηθική θα είναι συνυφασμένη με την νομιμότητα ;
Ως πότε η ανθρωπιά θα είναι συνυφασμένη με τη συμμετοχή μας στους τηλεμαραθωνίους που οργανώνουν τα τηλεοπτικά κανάλια ;
Ως πότε η οικολογική συνείδηση θα είναι συνυφασμένη με τη μόδα και τα συμφέροντα των πολυεθνικών ;
Πότε θα δούμε πια είναι τελικά … αυτή … η καταραμένη … η διαφωρά ! ! !

4 σχόλια:

  1. Το περιβάλλον μάς εκδικείται, η φύση μάς εκδικείται...ακούω να λένε όλοι σχεδόν γύρω μου, ενώ άλλοι είναι εντελώς αδιάφοροι, δεν τους αγγίζει το θέμα...
    Αυτοί λοιπόν που ειναι ευαισθητοποιημένοι νομίζουν ότι κάνουν κάτι κλείνοντας το διακόπτη για μια ώρα και νιώθουν ‘’ok’’ με τον εαυτό τους, λέγοντας: ‘’ Βοήθησα και εγω σε αυτό ...’’
    Μήπως όμως αυτή η μία ώρα συσκότισης μας οδηγεί στον ‘’σκοταδισμό’’, γυρίζοντας αιώνες πίσω, χωρίς να έχουμε πάρει είδηση ότι ολα αυτά γίνονται προς όφελος διαφόρων που με την διαφήμιση προσπαθούν να κερδίσουν ‘’ευρουλάκια’’;;;;;;;
    Ωραία τα ‘’ευρουλάκια’’,αλλά τι να τα κάνεις άνθρωπέ μου όταν γύρω σου δεν έχεις χώρο να κινηθείς, να αναπνεύσεις οξυγόνο και να πιείς νερό;
    Ποια είναι η ώρα της γης;
    Μήπως ήρθε η ώρα μας;
    Καίγονται τα δάση κάθε καλοκαίρι και τα κανάλια ‘’οργιάζουν’’. Τα παράθυρα στα δελτία ειδήσεων πληθαίνουν και οι συνομιλητές κατηγορούν ο ένας τον άλλον προσπαθώντας να βρουν τον φταίχτη.......
    Τι να σου κάνει η μια ώρα λοιπόν; Δεν φτάνει αγαπητέ αναγνώστη η μια ώρα......
    Δεν φτάνει η μια ώρα να ‘’μπαλώσεις’’ το κουρέλι....................
    Κάτσε κάτω να σκεφτείς, όπως κάθεσαι να μετρήσεις τα ‘’ευρουλάκια’’ σου, φοβούμενος μήπως και σου ξεφύγει κανένα λεπτό από το λογαριασμό σου.

    Από τώρα πρέπει να δουλέψουμε για το μέλλον του πλανήτη και να δράσουμε εγκαίρως! Πρέπει να αποκτήσουμε γενικότερα οικολογική συνείδηση, πράγμα που σημαίνει οτι αλλάζουμε τρόπο ζωής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά όλ' αυτά αγαπητοί φίλοι... Αλλά τι προτείνετε; Να το βγάλω το τούβλο από το καζανάκι; (δεν το λέω ειρωνικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν προτείνω να βγάλεις το τούβλο από το καζανάκι σου aqua, απλώς έκανα λίγη πλάκα. Το θέμα όμως , τουλάχιστον για μένα , δεν είναι κωμικό αλλά κωμικοτραγικό. Πραγματικά πιστεύω πως κάτι τέτοιες ενέργειες δεν αποτελούν λύση για τη μη καταστροφή του πλανήτη( άσε που ο πλανήτης δεν καταστρέφεται τόσο εύκολα, έχει περάσει πολύ χειρότερα, το πολύ να αφανιστεί το ανθρώπινο είδος, αλλά αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα). Το νερό που θα εξασφαλιστεί από τα καζανάκια μας , θα τα χρησιμοποιήσουν κάποιες μεγάλες εταιρίες ή μεγαλογαιοκτήμονες με τον ίδιο αλόγιστο τρόπο που το σπαταλάν και σήμερα. Το θέμα όμως είναι ότι κάποιοι καταφέρνουν να ρίξουν το φταίξιμο στον απλό κόσμο. Όμως , όπως και η οικονομική κρίση δε πρόκειται να ξεπεραστεί αν την πληρώσει ο απλός λαός, με τον ίδιο τρόπο ούτε το περιβαντολογικό πρόβλημα θα ξεπεραστεί από το νερό που εξασφαλίζουμε από τα καζανάκια μας. Αν δεν περιοριστούν οι ρύποι και οι καταστροφές από τους «μεγάλους» το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει. Απλά μας δημιουργούν κάποιου είδους τύψεις…και μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεσποινιώ, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Περιμένω τα εύστοχα σχόλια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή